Case memoriale

Casa Memorială “Ion Borcea”, Racova

Casa Memorială “Ion Borcea” de la Racova este casa copilăriei și adolescenței profesorului universitar Ion Borcea (1879-1936). Casa a fost donată de sora savantului, Eufrosina Borcea Petrovanu. Astăzi găzduiește expoziția permanentă dedicată vieții și operei marelui savant, fondatorul oceanologiei românești, unul dintre primii oameni de știință care a înțeles importanța și rolul oceanului planetar. Expoziția de la casa memorială conține fotografii de epocă, copii după documente relevante pentru opera și viața savantului și piese autentice de mobilier. Casa, cu o vechime de 100 ani, a fost locuită de familia Petrovanu, care a donat o parte a ei Muzeului de Științele Naturii (4 camere și un hol).

Casa memorială “George Apostu”, Stănișești

George Apostu (1934-1986) a fost unul dintre cei mai valoroşi sculptori români, după celebrul Constantin Brâncuşi, care a constituit și o sursă de inspirație pentru el. „Tatăl şi Fiul“, „Laponele“ şi „Fluturi“ sunt câteva dintre cele mai cunoscute lucrări ale artistului. A fost distins cu importante premii printre care Premiul Ioan Andreescu al Academiei Române în 1966 și Marele premiu pentru sculptură al Uniunii Artiștilor Plastici din România în 1970. În ultimii ani, în a doua jumătate a lunii august, la casa memorială din Stănișești se organizează Tabăra de Creație “Împreună cu George Apostu, la el acasă”.

Casa Memorială “George Bacovia”, Bacău

George Bacovia, pe numele său adevărat Gheorghe Vasiliu și-a luat pseudonimul de Bacovia, inspirându-se de la vechea denumire a Bacăului, Bacov. A fost un mare poet simbolist și a locuit, între anii 1906-1928, în casa de pe strada care îi poartă și numele, alături de părinții săi. Clădirea a devenit Casă memorială, fiind inaugurată la 1 octombrie 1971.