Atracții Turistice

Parcul Dendrologic Dofteana

Adresă: Dofteana, Bacău

Parcul Dendrologic Dofteana este situat la 7 km de șoseaua principală și deține o colecție științifică formată din peste 660 de specii și varietăți de arbori, ce se întinde pe o suprafață de 24 de hectare. Este creația unuia dintre cei mai mari și pasionați silvicultori români, Iuliu Moldovan.  Arboretumul Dofteana constituie o valoroasă colecţie de specii lemnoase, în special de răşinoase, atât din ţara noastră cât şi din alte ţări. În perioada de înfrunzire şi înflorire speciile de arbuşti decorativi conferă o frumusețe deosebită peisajului. Printre acestea se numără: clopoţeii de aur (Forsiţia), gutuiul japonez, magnoliile violete (Magnoliei X. Soulangeana) și  magnoliile roșii-violete (Magnoliei liliflora)

Salina Târgu Ocna

Adresă: Str. Salinei nr. 12. Târgu Ocna

Salina Târgu Ocna este situată în perimetrul orașului Tîrgu Ocna, pe șoseua DN12A. Exploatarea sării la Târgu Ocna a fost înregistrată încă din timpul domniei lui Ştefan cel Mare. În această mină a fost amenajată şi a funcţionat în perioada 1974-2005, prima bază de turism a Salinei Târgu Ocna, cunoscută sub denumirea de Sanatoriu. Din anul 2005, potenţialul turistic al Salinei Tîrgu Ocna s-a dezvoltat prin amenajarea unei baze moderne de turism şi agrement. Aceasta se situează la 240 m adâncime pe verticală și oferă condiții foarte bune pentru relaxare, mișcare, tratarea afecțiunilor respiratorii și îmbogățire a cunoștințelor în cadrul muzeului sării. În cadrul salinei se află biserica Sf. “Varvara”, una dintre puținele biserici din țară construite într-o salină.

Monumentul-Muzeu „Măgura Ocnei”, Târgu Ocna

Adresă: Târgu Ocna

Ridicat în memoria celor peste 14.000 de ostași români căzuți în Primul Război Mondial (1916-1918) pe fronturile de la Oituz, Coșna și Cireșoaia, monumentul eroilor de pe Dealul Măgura este unicat în țară, atât din punct de vedere arhitectural cât și prin prisma amplasamentului său (520 m altiudine). Construirea monumentului a început în anul 1925, sub domnia regelui Ferdinand și a reginei Maria și s-a terminat în anul 1928, sub domnia regelui Mihai. Muzeul deține o colecție de fotografii originale din Primul Război Mondial, diferite tipuri de armament și muniție din Primul Război Mondial, medalii onorifice acordate pentru fapte de vitejie și uniforme de soldat din anul 1917.Pe faţada impunătorului edificiu se află inscripţionat următorul text: Spuneţi generaţiilor viitoare/Că noi ne-am făcut datoria. În anul 1976 a fost adus de pe Coşna (cota 789) şi amplasat în partea dreaptă a intrării în mausoleu, monumentul ridicat în memoria eroului caporal Constantin Muşat de către camarazii săi rămaşi în viaţă, din Regimentul 2 Grăniceri. Opera comemorativă, realizată în anul 1923, a fost construită pe locul unde a căzut eroul şi are aspectul unei cruci din piatră, fixată pe un postament în trepte. Pe faţada monumentului este inscripţionat: Serg. Grenadier Muşat/Regimentul 2 Grăniceri/Căzut eroic/13 august 1917.

Barajul Poiana Uzului, Dărmănești

Adresă: Strada Uzinei  nr. 231, Dărmănești 605305

Lacul de acumulare Poiana Uzului este situat în apropiere de Sălătruc și are ca scop principal alimentarea cu apă și producerea de energie electrică. Barajul în spatele căruia s-a format lacul este un baraj cu contraforți, unul dintre puținele baraje de acest fel din România. Barajul este înalt de 84 de m, lung de 507 m. iar lacul are o lungime de 3,75 km, o suprafață de 334 hectare și un volum de 98 milioane metrii cubi. Adâncimea maximă a lacului este de 64,7 m.

În jurul barajului, după 1990 au aparut numeroase case de vacanță dar și câteva pensiuni deschise mai ales în sezonul de vară. Locul este ideal pentru pescuit, însă în ultima perioadă accesul pe lac este restricționat datorită faptului că din acest lac se alimentează cu apă mai multe localități din județul Bacău, printre care și municipiul Bacău.